Mistä tunnistaa laadukkaat vaatteet?
Ostokäyttäytymisemme on jatkuvassa muutoksessa ja hyvä niin. Pikamuodin kultavuosina on ollut täysin normaalia ostaa vaatteita mahdollisimman halvalla, laadusta tinkien. Syy pikamuotiin ja sen suosioon on yksinkertainen. Pikamuodissa laatua heikentämällä säästetään vaatteen tuotantokustannuksista ja samalla myös laadusta. Halpa tuotantohinta mahdollistaa vaatteen myymisen hyvin edullisesti. Halpa hinta houkuttelee ostoksille ja kehno laatu takaa, että joudut palaamaan ostoksille pian uudelleen. Uskomme että nämä ajat ovat takanapäin - sillä kukapa tahtoisi ostaa jotain kertakäyttöistä?
Sen sijaan nykytrendinä on se, että ostoksilla panostetaan laatuun, kestävyyteen ja pitkäikäisyyteen. Pikamuodin auheuttama ostohuuma korvataan hyvän valinnan tuomalla mielihyvällä. Ja toki laadukas vaate ilahduttaa sinua vuosiksi eteenpäin.
Laadukkaat vaatteet ovat sellaisia, jotka kestävät arkikäytössäkin vuosia. Ne eivät mene käyttö- ja pesukerroista nuhjuiseksi ja muodottomiksi, vaan pysyvät ryhdikkäinä sekä hyvännäköisinä. Leikkaukset ja värit sopivat kantajalleen ja ovat olomuodoltaan sen verran klassisia, etteivät ne vanhene muotivirtausten muuttuessa.
Miksi panostaa laadukkaisiin vaatteisiin?
Turhin vaateostos on sellainen, joka jää joko käyttämättä tai joka ei kestä käytössä hyvänä. T-paidan saumat alkavat kiertää ensimmäisessä pesussa, neuleen pinta nukkaantuu niin, ettei sitä pysty enää pelastamaan tai ompeleet purkautuvat alta aikayksikön. Tälläinen vaate päätyy todennäköisesti lopulta kaatopaikalle, sillä se ei vastaa enää lähtötilannetta ja sinä puolestasi joudut lähtemään uudestaan ostoksille. Oravanpyörä on loputon. Miksi edes tahtoisit ostaa saman vaatteen yhä uudestaan? Lempivaatteen löydettyään siitä ei tahdo päästää irti - onpa kyseessä sitten perus T-paita tai hyvin istuvat farkut. Pikamuodin ydinajatus on juuri se, että haluamisen lisäksi myös tarvitsemme jatkuvasti uusia vaatteita, sillä vanhojen elinikä on niin lyhyt.
Laadukas vaate on myös ekoteko. Mitä pidempään vaate on sinulla käytössä ja mitä enemmän sillä kertyy käyttökertoja, sitä ekologisemmaksi se muuttuu. Kannattaa myös muistaa, että vaatteen valmistus kuluttaa aina luonnonvaroja, onpa se laadukas tai ei. Huonolaatuisessa vaatteessa materiaali, vesi ja työtunnit menevät kuitenkin hukkaan, sillä niiden korjaaminen ja kierrättäminenkin saattaa olla mahdotonta.
Materiaalilla on väliä. Opettele ostoksilla tunnistamaan laadukkaat materiaalit, joiden tiedät kestävän käytössä hyvänä.
Miten tunnistaa laadukkaat vaatteet?
Jos olet kuluttanut vuosia huonolaatuisia vaatteita, joiden elinikä pahimmillaan on vain muutaman käyttökerran mittainen, saattaa laadukkaan vaatteen tunnistaminen olla haastavaa. Haluamme auttaa sinua tekemään jatkossa parempia valintoja.
Laadukkaan vaatteen tunnistaminen ei ole mahdotonta, mutta se vaatii toki tuntemusta ja tietoa. Asiaan perehtyminen saattaa tuntua työläältä, mutta ajattele vaatetta sijoituksena. Hyvä sijoitus tuottaa sinulle iloa ja arvoa pitkään, kun taas huono sijoitus harmittaa jälkikäteen varmasti. Kokosimme avuksesi muutamia nyrkkisääntöjä, joiden avulla opit tunnistamaan vaatteen laadukkuuden astetta helpommin.
“Jos sinulla on mahdollisuus, niin suosi aina ostoksillasi laadukkaita materiaaleja.”
Laadukas materiaali
Vuosien saatossa laadukkaisen luonnonmateriaalien hinta on noussut, mikä on osaltaan vaikuttanut keinokuitukankaiden yleistymiseen. Keinokuituja käyttämällä tuotteiden hinta saadaan pysymään huokeampana, mutta vaatteen laatu kärsii tästä kompromissista suuresti. Jos sinulla on mahdollisuus, niin suosi aina ostoksillasi laadukkaita materiaaleja. Näin varmistat vaatteelle mahdollisimman pitkän käyttöiän. Hyvistä, laadukkaista materiaaleista valmistettu vaate kestää parhaimmillaan vuosikausia, säilyttäen ryhtinsä ja ulkonäkönsä. Miten sitten tunnistaa laadukas materiaali?
Tutustu pesulapun tietoihin ja ohjeisiin
Pesulappuun ei kannata luottaa sokeasti, sillä materiaalin valmistus- ja viimeistystapoja on monia. On olemassa hyvälaatuista polyesteriä sekä huonolaatuista silkkiä ja toisin päin. Kuitenkin opettelemalla hyvät ja huonot materiaalit sekä yhdistelmät olet askeen lähempänä laadukkaiden materiaalien tunnistamista.
Luonnonmateriaalit, kuten silkki, villa, pellava ja puuvilla, ovat pääsääntöisesti varmempi valinta kuin tekokuidut. Ne hengittävät, ovat päällä miellyttäviä ja reagoivat kehosi lämpöön pitäen sinut joko lämpimänä tai viileänä. Ne myös ikääntyvät kauniisti. Sen sijaan jotkin vaatteet vaativat tekokuituja toimiakseen paremmin. Tällaisia on esimerkiksi tekniset urheiluvaatteet, kovalla kulutuksella olevat vaatteet, kuten vaikkapa työhousut sekä lämpömuotoillut vaatteet kuten vekitetyt hameet. Yhdistelmämateriaaleissa kannattaa tarkkailla pesulappua erityisen tarkasti - ethän halua, hyvä materiaali on pilattu kustannussyistä huonommalla materiaalilla.
Otetaan esimerkiksi villaneule. Villaneuleen laadun määrittää villakuidun pituus, hienous ja ohuus. Laadukkaimmat, ja hintavimmat neuleet ovat usein unelmanpehmeää kashmiria, pörheää mohairia tai hienoa merinovillaa, jotka lämmittävät ja tuntuvat miellyttävältä iholla. Materiaalit ovat kuitenkin hintavia, jolloin niitä saatetaan käyttää osana sekoitteita, jotta hinta olisi asteen huokeampi. Pesulapusta saattaa löytyä tekokuituja, mutta niitä ei kannata heti säikähtää. Toiset niistä ovat nimittäin parempia, toiset huonompia.
Polyamidi tai nylon on neuloksessa varsin hyvä materiaali, sillä se tuo materiaaliin kestävyyttä ja joustavuutta. Tarkkaile kuitenkin määrää, hyvässä neuleessa polyamidin osuus pitäisi olla alle 30 prosenttia. Polyesteri ja akryyli puolestaan lisätään usein neuleiden joukkoon vain siksi, että ne ovat materiaalina niin edullisia. Polyesteri ei automaattisesti tee neuleesta huonoa, mutta se tuo mukaan sellaisia ominaisuuksia, joita ei laadukkaalta neuleelta odottaisi. Neule sahköistyy, hengittää huonosti ja vaatii pesua käyttöjen välillä. Samoin käy myös akryylista valmistetulle neuleelle. Akryylia suosittelemme kuitenkin välttämään, sillä se on kuituna niin kova, että hankaa herkemmät villakuidut katki ja aiheuttaa nyppyjä neuleen pintaan. Nämä nypyt eivät myöskään poistu villakammalla.
Tunnustele materiaalia ja luota näppituntumaan
Kun pesulappu on hyväksytty, siirry tarkastelemaan tuotetta lähemmin. Tuntuuko kangas sileältä, paksulta, painavalta? Tai kenties henkäyksen ohuelta ja pehmoiselta? Onko kangas napakka ja ryhdikäs? Erilaisilla kankailla on erilainen tuntuma riippuen käytetystä materiaalista ja tunnistaaksesi niistä laadukkaimmat, joudut perehtymään aiheeseen oma-aloitteisesti.
Tutustu siis laadukkasiin kankaisiin ja opettele tunnistamaan niiden ominaistuntuma. Harjoittele aluksi helpoilla: miltä tuntuu paksu ja ryhdikäs puuvillatrikoo tai laadukas kashmir-villa? Kun helpot menevät leikiten, laajenna pikku hiljaa reviiriäisi. Jos sinulta ei löydy omasta vaatekaapistasi laadukkaita materiaaleja, suuntaa vaatekauppaan ja etsi käsiisi liikkeen kalleimmat tuotteet. Hinta ei aina kieli laadusta, mutta todennäköisemmin löydät laadukkaat materiaalit hintavasta kuin edullisesta tuotteesta, sillä laadukas materiaali ja työ ovat ansaitusti hintavampia.
Harjaannuta näppituntumaasi rauhassa äläkä lannistu, jos arviosi menee joskus pieleen. Edes ammattilainen ei voi täysin tunnistaa materiaalin laadukkuutta tietämättä koko tuotantoketjua ja yllätys saattaa paljastua vasta hetken käytön jälkeen. Kankaisiin tutustuminen hyödyttää kuitenkin suuresti ja nopeuttaa tulevaisuudessa ostoksilla käymistä. Vältyt lappujen kurkkimiselta ja turhalta sovittamiselta, kun ensikosketuksesi tuotteeseen kertoo jo tarvittavan.
Täsmävinkit auttavat sinua valitsemaan vaatekaappiisi vaatteita, joiden laatuun voit luottaa myös silloin, kun käyttö- ja pesukertoja on kertynyt runsaasti.
“Hinta ei aina kieli laadusta, mutta todennäköisemmin löydät laadukkaat materiaalit hintavasta kuin edullisesta tuotteesta, sillä laadukas materiaali ja työ ovat ansaitusti hintavampia.”
Muutama täsmävinkki:
- Trikooneuloksen pitäisi olla napakkaa, tukevaa ja pehmeää
- Joidenkin vaatteiden kuuluu olla raskaita, esimerkiksi laadukas villakangastakki on usein painava
- Paksut ja vankat kankaat kestävät käytössä paremmin, mutta ota huomioon myös vaatteen käyttötarkoitus
- Tutkaile neuletta tarkasti: neuloksen tulisi olla napakka ja palautua venyttäessä, pinnaltaan siisti ja tunnultaan miellyttävä
- Takkeja tai jakkuja tarkasteltaessa sujauta kätesi myös vuorikangasta vasten. Vuori on ihoasi vasten ja sen pitäisi tuntua miellyttävältä
- Tiheään kudotut kankaat ja neulokset ovat kestävempiä - voit tutkailla tiheyttä venyttämällä kangasta sormiesi välissä
Suosi näitä:
- Luonnomateriaalit, kuten puuvilla, pellava, villa ja silkki
- Myös selluloosamuuntokuitu viskoosi on luonnonkuitujen tapaan hengittävä
- Sekoitteita, joissa tekokuitujen osuus on maltillinen
Vältä näitä:
- Akryyli
- Liikaa elastaania, sillä suurina pitoisuuksina se heikentää vaatteen kestävyyttä
Laadukas ompelujälki ja valmistus
Jos kankaan arvioiminen on hankalaa, kiinnitä huomiota valmistustapoihin - ne paljastavat sinulle vaatteen laadun silmänräpäyklsessä. Erityisesti katse kannattaa kohdistaa ompelujälkeen sekä yksityiskohtiin. Laadukasta vaatetta ei valmisteta ainoastaan laadukkaasta materiaalista, myös valmistustavoilla on suuri merkitys.
Vaatteen valmistuksen kallein osuus on vaatteen ompelu, jolloin kiusaus säästää laadukkaasta ompelutyöstä on suuri. Laadukkaankin kankaan saa kuitenkin pilattua kehnolla ompelutyöllä. Aloita vaatteen valmistuksen tarkkailu kurkkaamalla vaatteen sisäpuolelle. Jos vaate on sisäpuoleltakin siisti ja viimeistellyn näköinen, on se usein kauttaaltaan laadukas. Tutki vaatteen valmistuksen laadukkuutta seuraavien vinkkien avulla:
Tarkista vaatteen saumat
Tarkista aluksi, ettei vaatteen saumat ole epäsiistejä tai repaleisia. Jos ompelijalla ei ole ollut aikaa huolitteluun ja siistiin työnjälkeen, voidaan suorilta olettaa, ettei vaatteen valmistuksessa ole menty laatu edellä. Yksittäisistä langanpätkistä ei kannata säikähtää, mutta jos sauma lähtee purkamaan jo soviteltaessa, jätä vaate suosiolla kauppaan.
Saumojen siisteydestä pystyy myös päättelemään, miten vaate tulee käyttäytymään pesussa. Jos vaatteen saumat ovat kiemuraisia ja epäsiistejä, tulee vaatekin näyttämään muutaman pesun jälkeen epäsiistiltä. Kurkkaa siis saumoja myös vaatteen sisäpuolelta. Jos käsissäsi on laadukas vaate, pitäisi saumojen olla suorat, säntilliset sekä napakat. Jos vaate lähtee kiertämään siisteistä saumoista huolimatta, on sitä todennäköisesti venytetty ommeltaessa. Tällöin on syytä palata kauppaan tekemään reklamaatiota.
Kurkkaa myös ompeleen piston pituus. Jos pistonväli on normaalia pidempi, on se varma merkki kehnosta laadusta, sillä pitkällä pistolla säästetään aikaa ompelutyöstä. Eripaksuisissa kankaissa kuuluu olla eri pituinen pistonväli. Kankaalle on käytetty liian pitkää pistoväliä silloin, jos kangasta varovasti venyttäessä sauma alkaa irvistelemään.
Nyrkkisäännöt saumojen tutkimiseen:
- Hyvä sauma on suora ja napakka
- Mitä ohuempi kangas, sitä lyhyempi pistonvälin pitää olla
Yksityiskohdilla on väliä! Muista tarkastella vaatteesta materiaalin ja istuvuuden lisäksi myös yksityiskohdat kuten saumat, napit ja ompeleet.
“Jos käsissäsi on laadukas vaate, pitäisi saumojen olla suorat, säntilliset sekä napakat.”
Tarkista yksityiskohdat
Kun kaikki muu on tarkastettu hyväksyttävästi, voit siirtyä yksityiskohtien pariin. Huolellisesti ja laadukkaasti valmistetut yksityiskohdat paljastavat sinulle todellisen helmen. Mutta muista, että laadukkaasti viimeistellyt vaatteet ovat ehdottomasti myös niitä arvokkaimpia, sillä hyvät viimeistelyt vaativat usein ompelevia käsiä koneiden sijaan. Jos siis haluat panostaa todella laadukkaaseen vaatteeseen, käännä katseesi kohti yksityiskohtia, mutta älä säikähdä hintalappua.
Tärkein yksityiskohta vaatteissa, josta laatua voi tarkkailla, on napit. Nappi on hyvä laadun tae esimerkiksi takkikaupoilla. Laadukkaat napinlävet ja napit on ommeltu käsin ja ne sekä näyttävät hyvältä, että toimivat käytössä moitteettomasti. Koneelliset ompeleet on helppo tunnistaa siitä, että niitä ei ole päätelty solmuin, sillä koneet eivät kykene tähän. Solmupäättely takaa kuitenkin sen, että ompeleet pysyvät paikoillaan toistuvasta käytöstä huolimatta. Koneiden käyttäminen on valmisvaatteissa hyvin yleistä ja tämän tiedostava kuluttaja saattaakin ommella itse vaatteen napit paremmin kiinni.
Tarkkaile myös näitä:
- Kuviollisen kankaan tulisi olla kohdistettu saumakohdissa niin, että kuosi toistuu kauniisti läpi vaatteen
- Vuoritetun vaatteen vuorikankaan tulisi olla liukas ja miellyttävä käytössä
- Piilovetoketju on kaunis ja huomaamaton, mutta jos se on ommeltu huolimattomasti tai esimerkiksi hyvin istuvan mekon sivusaumaan, saattaa vaatteen käyttöikä olla lyhyt
- Housujen vetoketjun alla olisi aina hyvä olla erillinen kangaslista, jotta ketju ei tule ihoa vasten
Laadukaskin vaate vaatii oikeanlaisen huollon
Laadukkainkin vaate menee pilalle, jos sitä hoidetaan väärin. Kurkkaa siis pesulapusta materiaalin lisäksi myös vaatteen hoito-ohjeet. Pystytkö sitoutumaan niihin? Jos esimerkiksi kemiallinen pesu tai käsinpesu tuntuu täysin mahdottomalta ajatukselta ja omaan elämääsi sopimattomalta, saattaa olla parempi jättää vaate ostamatta. On täysin normaalia, että villaneuletta huolletaan säännöllisellä tuuletuksella ja harvoilla käsinpesuilla sekä villakangastakki pesetetään vain ja ainoastaan pesulassa - sinun tarvitsee vain päättää, oletko valmis sitoutumaan huoltamaan laadukasta vaatetta sen arvon mukaisesti, jotta se pysyy hyvässä kunnossa vuosikausia ellei jopa vuosikymmeniä.
Jos vaatteiden huolto aiheuttaa päänvaivaa, kurkkaa materiaaliopas, jossa keskitymme erityisesti eri materiaalien pesuohjeisiin sekä neuleopas, jossa kerrotaan kuinka vaalit rakkaita laatuneuleitasi parhailla mahdollisilla tavoilla!